Răşinari

Address

Rășinari 557200, România

Ne-am pornit către Rășinari cu trei gânduri, să vedem casa unde s-a născut Emil Cioran, casa lui Goga și Biserica Sf. Ilie, însă nu le-am putut privi decât de afară şi printr-un tur virtual pus la dispoziție de Primăria Rășinari. Nu am găsit nici urmă de program de vizitare, nu sunt case memoriale dar speram să se poată vizita măcar curţile lor. Peste gardurile înalte, specifice zonei, nu am apucat decât să vedem că în curtea lui Cioran stă atârnată o boltă de viță de vie, înțesată cu struguri, numa’ buni de adunat. 🙂 În schimb, se poate vizita Muzeul Etnografic (amplasat lângă Căminul Cultural din centrul comunei), o frumoasă şi instructivă incursiune în istoria şi tradiţiile acestei zone!
Bustul lui Emil Cioran din faţa Căminului Cultural.

Dar totuși, dacă tot ne-am avântat până aici și în ciuda unei zile autentice de toamnă ușor nehotărâtă, căci ba ieșeau raze de soare ba ploua, ne-am încăpăţânat să descoperim Rășinariul. Şi l-am găsit, ca pe un sat transilvănean autentic! Sat de reşedinţă a comunei cu acelaşi nume, este o localitate ridicată de oierii români la poalele Munților Cindrel, făcând parte din zona istorică cunoscută și sub numele de Mărginimea Sibiului. Este unul dintre cele mai vechi sate din Ardeal, fiind menţionat în documente ale anului 1383. Se pare că numele îi vine de la faptul că, la începuturi, cei de aici se ocupau cu strângerea răşinii şi vânzarea acesteia în târgul de la Cisnădie, singurul din zonă până la întemeierea oraşului Sibiu. Cu timpul, răşinarii au renunţat la această ocupaţie şi s-au reorientat către ocupaţii ca pielăritul, fierăritul, ţesutul dar mai ales oieritul.

Fete din Răşinari în costum de sărbătoare, înc. sec XX.

Din strămoși s-au transmis multe tradiții legate de transhumanță, creșterea și păstoritul oilor fiind favorizate de pășunile și fânețele bogate din vatra satului. În sezonul cald, la aproape fiecare colț de stradă sătenii de îmbie cu telemea, urdă sau brânză de burduf, căci acestea sunt alimente de bază în casa oricărui rășinărean. Iar pe la pensiunile agroturistice poți degusta pălincă de prună, tare cât să încălzească si gradele de afară ori must de mere cu scorțișoară. 😊
Oile sunt atât de sfinte pentru oamenii din Mărginimea Sibiului încât le-au dedicat mai multe festivaluri pentru a le sărbători, iar la Rășinari un astfel de festival poți „degusta” anual, în ultimul week-end din luna august : „Festivalul Brânzei și al Țuicii”.

Primăria din Răşinari.

A fost frumos să ne plimbăm, să privim și să ne bucurăm de bunătățile și de poveștile oamenilor ce așteptau mândri pe la porți. În Rășinari vei găsi restaurante și pensiuni dacă vrei să rămâi peste noapte (pe măsură ce le vom documenta vei găsi aici recomandări). Iar apoi îţi poţi continua drumul spre Păltiniș, pe drumul vechi, întortocheat și strâmt început în 1899 și dat în folosință în 1902 - îl puteai face doar cu trăsura la acea vreme şi nu dura mai puțin de patru ore. Azi doar o jumătate de oră te desparte de stațiunea Păltiniș.
În Decembrie 2022 satul Răşinari a fost declarat marele câştigător din partea României în cadrul celei de-a doua ediții a competiției mondiale „Best Tourism Villages”, lansată de Organizația Mondială a Turismului (OMT). Alături de alte 31 de destinaţii din 17 ţări, satul Răşinari a fost selectat din peste 130 de candidaturi, provenite din 57 de țări, aceasta fiind o recunoaştere globală a bogăției culturale și naturale a zonei!

Alte sugestii

Păltiniş
Cisnădioara
Sibiu