Eibenthal
Eibenthal este denumirea oficială. Tisové Údolí este denumirea „de suflet”. Valea Tisei i s-ar spune în română, dar e doar de dragul traducerii. Administrativ aparţine comunei Dubova. Ajungi aici din DN57 (cam pe la jumătatea distanţei dintre Dubova şi Sviniţa) pe un drum asfaltat pe care va fi o adevărată plăcere să îl străbaţi cu cu maşina 😍 mai ales într-o zi luminoasă de toamnă! Cu grijă însă (mai ales la curbe) pentru că are doar o singură bandă, pe care se circulă în ambele sensuri.
Eibenthal sau povestea unui sat cehesc în România. A început în vremea Imperiului Austro-Ungar. În 1823-1826 au fost aduse în zonă colonii de cehi în scopul populării graniței imperiului, vulnerabile și necunoscute; erau soldați sau exploatatori de lemn. Cu promisiuni de locuri bune, zone frumoase, de scutiri de serviciu militar și facilități fiscale, oamenii au fost practic trimiși în pădure și lăsați acolo. Au mers pe jos din Cehia până la Viena, apoi cu pluta pănă la Moldova Nouă și din nou pe jos până la destinația finală. Și s-au făcut 200 de ani...
Inițial satul s-a format pe dealuri. Dar în urma unui incendiu devastator, care a distrus, din cauza lipsei apei ca metodă de stingere a incendiului, trei sferturi din sat, oamenii și-au reconstruit casele și viețile în vale, pe malurile râului.
Casele sunt modeste, mici alcătuite standard din bucătărie (la mijloc), o cameră mică, o cameră mare. Și un „speiss” = cămară.
Localnicii vorbesc în cehă între ei și în familie; nu “le vine” să vorbească altfel cu cei asemeni lor. Copiii iau contact cu limba română abia când intră în sistemul de învățământ. Și vorbesc și românește foarte bine. Toți. Poate cel mult cei mai bătrâni, care nu au multă școală, să mai aibă accent cehesc sau dificultăți, dar atât. Și spun despre ei că sunt români; casa lor este România; într-un meci de fotbal dintre România și Cehia spun că ar ține cu România 😀 deși 99% sunt cehi (cea mai mare comunitate de cehi din lume, din afara Cehiei, se înțelege!). Catolici. Singurii români au intrat în sat prin căsătorie.
Dansuri ceheşti la Eibenthal
Biserica din sat a fost construită în 1912. Este cea mai mare și mai înaltă biserică din satele cehești. Catolică, în stil gotic, de o frumuseţe aparte, bine întreţinută, cu o orgă veche. Sfânta liturghie nu se ține zilnic. Însă bătrânii din sat se întâlnesc în fiecare seară în biserică pentru rugăciuni. Când este deschisă se poate vizita. Duminica, după slujbă, pe la ora 12, este un moment frumos când comunitatea poate fi observată, cu obiceiurile străvechi, cu pitorescul specific.
Eibenthal a fost readus la viață după ce trei tineri inimoși și cu inițiativă, care au vrut să nu plece din țară și și-au propus să-și transforme satul dintr-o uitată colonie minieră într-o atracție turistică, profitând de toate elementele frumoase, autentice, unice pe care le are - peisajul rural, câmpul, bucătăria, tradițiile. Au amenajat spaţii de cazare în case vechi din sat dar şi câteva camere noi, au deschis un restaurant care a început să fie cunoscut pe toată Clisura Dunării devenind un veritabil punct de atracţie, unde se mănâncă foarte bine; adună fructe şi legume de la săteni şi fac dulceţuri, zacuscă şi alte bunătăți, produse locale pe care le vând pentru deliciul vizitatorilor.
Au reușit chiar sa adauge un festival pe harta evenimentelor mari din România – Festival Banat – la care au ajuns să participe undeva pe la 2000 de oameni; din 2011, în a doua jumătate a lunii august, tot satul devine un festival 🤩 Eibenthal este prins și în maratonul Adrenalin Banat – alergare pe drum de munte și poteci, de la Sfânta Elena până la Eibenthal, prin cinci sate cehești – Sf. Elena, Gârnic, Ravențka, Bigăr, Eibenthal (record: 16 ore 40 min, 86 km). În plus: expediții școlare, turism de aventură, turism educațional.
Pe dealurile din jurul satului peisajul este vast și virgin. Poți merge pe Cucuiova sau la Steaguri, la Releu, la Colibe, la vechile mine (satul este aşezat pe uriaşe rezerve de azbest, cupru şi crom, care au fost în trecut exploatate), la cascade; te poți întâlni cu căprioare pe poteci.
Dacă programezi lucrurile din timp, poți vizita și un sculptor amator din sat. Ori ai putea să-l cunoști pe „istoricul” amator local care îți va relata povestea satului. Poți să te plimbi cu bicicleta sau cu trotineta, poţi angaja un ghid... pentru toate întreabă la barul sau la restaurantul din sat 😉 Până la Dunăre sunt aproximativ 6 km; poți ajunge de aici și la peștera Ponicova. Sau la Sviniţa. Şi unde mai vrei pe Clisura Dunării.
Dacă te nimerești în sat în momentele potrivite, poți participa ori asista la nedei, la balul dinaintea postului Paștelui, ori la balul de Crăciun, toate organizate de tinerii din sat.
Hramul bisericii este ziua Sfântului Ioan Nepomuc (16 Mai) dar nedeia (sărbătoarea) satului se organizează în duminica cea mai apropiată (înainte sau după) zilei de 16 Octombrie (Sfinţii Havel, Hedvika şi Marketa), când se celebrează ziua în care a fost sfinţită biserica.
De nedeie se face liturghie mare la biserică, oamenii din sat își invită prietenii plecați prin alte locuri, se face un prânz acasă cu familia și prietenii iar seara un bal la care participă toată lumea. Poate fi un element de atracție turistică.
Un sat care mai are în prezent doar 180 de locuitori, Eibenthal își multiplică populația atunci când vin rudele şi de turiştii din Republica Cehă, ori din Austria şi Germania, pentru a se bucura de darurile din zonă. Daruri de care cu prisosință te-ai putea bucura și tu. Mergi cu bine!
UNDE DORMI în EIBENTHAL
Căsuţele Bunicilor
Cazare fără pretenţii dar cu tot strictul necesar, numai bună pentru grupuri (cu sau fără copii) puse pe distracţie! Recomandate în perioada caldă a anului...
La Berărie
Trei camere, două cu două şi una cu trei paturi, fiecare cu baie proprie, inaugurate în Decembrie 2021, perfecte pentru cei care vor să deguste până târziu în noapte bunătăţurile de la restaurantul cehesc aflat la doi paşi 😋...
UNDE MĂNÂNCI în EIBENTHAL
Restaurant Eibenthal
Devenit deja atracţie turistică, restaurantul cu specific cehesc din Eibental mherită a fi pus în itinerariul tău pe Clisura Dunării. Indiferent ce vei alege din porţiile mari de mâncare delicioasă nu uita să guşti şi specialităţile "lichide" de aici: berea nepasteurizată şi răcoritoarea Kofola! 😋 În full-sezon şi weekend îţi recomandăm să faci rezervare, ideal cu o zi înainte...