Capela şi Cripta Inima Reginei Maria

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Bran


Address

Platoul Inima Reginei Maria, DN73 499, Bran 507025

Despre

 Deşi nu se poate vizita în interior, merită să vezi Capela Inima Reginei Maria din Bran pentru povestea ei şi pentru farmecul aparte.
 Regina Maria şi-a dorit ca după moarte trupul să-i fie înmormântat în necropola regală de la Curtea de Argeş dar inima să se odihnească în capela Stella Maris din Castelul Balcic - reşedinţa de vară a familiei regale din România, iar la moartea sa (1938) dorinţele testamentare i-au fost îndeplinite.
  Doi ani mai târziu însă, odată cu cedarea Cadrilaterului către Bulgaria, caseta care conţinea inima Reginei a fost adusă la Bran de către fiica acesteia, Principesa Ileana, şi depusă în biserica de lemn din curtea Castelului Bran, de unde apoi a fost mutată într-o criptă săpată în stânca Măgurii Branului. În acest timp, Principesa a demarat lucrările de construcţie ale unei capele din piatră, copie fidelă a celei de la Castelul Balcic. Capela, construită în stil bizantin, era dedicată memoriei Reginei şi ar fi trebuit să fie locul de odihnă veşnică a inimii acesteia.
Abolirea monarhiei din 1947 a găsit capela terminată dar încă nesfinţită iar inima Reginei nu a mai fost mutată aici, stând ascunsă în cripta din apropiere încă 21 ani, până în 1968. Atunci, directorul Muzeului din Bran a hotărât să deschidă sarcofagul din piatră din criptă - în care a găsit o casetă de argint aurit. În interiorul acesteia se afla o altă casetă de argint cu mai multe monturi de platină și pietre prețioase, înfăsurată în drapelele englez și român, şi care conţinea inima Reginei. Până în 1971 caseta a fost păstrată în Castelul Bran, după care a fost mutată la Muzeul Național de Istorie a României.

În anul 2015, caseta a fost depusă în Salonul de Aur din Castelul Pelișor din Sinaia, locul în care inima Reginei Maria a încetat să bată la 18 iulie 1938 şi unde va rămâne pentru eternitate.

Photo Gallery

Alte sugestii

Biserica Eşelniţa și Muzeul Strămutaților

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Muzeu / Eşelniţa (MH)

Biserica Ortodoxă Codlea „Înălțarea Domnului”

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Codlea

Biserica Evanghelică CA Codlea

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Codlea / Cetate

Mănăstirea Izvoru Mureşului

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Izvoru Mureşului (HR)

Muzeul Naţional Bran - Secţia de istorie „Regina Maria”

Bran / Muzeu