La schi în Poiana Braşov


Articol documentat cu sprijinul

Hotel Escalade ****

Schi şi nu numai. Așezată în centrul României, la poalele Masivului Postăvaru, Poiana Brașov este considerată de majoritatea pasionaților destinaţia ideală pentru a practica sporturi de iarnă, având printre cele mai frumoase pârtii din țară. 
În număr de 10, cu grade diferite de dificultate și zăpadă care se poate menține până la 4-5 luni pe an, pârtiile din Poiana Brașov alcătuiesc cel mai mare și mai modern domeniu schiabil din Transilvania (al doilea din România), întins pe 80 de kilometri pătraţi.
Pe site-ul Primăriei Braşov  poţi vedea starea pârtiilor, ce porţiuni din domeniul schiabil sunt deschise şi ce instalaţii de cablu funcţionează.

Pentru începători sunt pârtiile ușoare  Stadion şi Bradul, care pun la dispoziţie 300 metri și o diferență de nivel de 30 metri, respectiv 480 metri cu o diferență de nivel de 71 m pentru primele lecții de alunecare sau pentru exersat plugul.
Pârtia Stadion
Pârtia Bradul

Dacă ești intermediar sau avansat sunt recomandate pârtiile Drumul Roșu (medie-ușoară/albastră și cea mai lungă dintre toate, cu cei 4752 m și o diferență de nivel de 715 m) și Sulinar (medie/roşie, lungă de 2820 m, cu o diferență de nivel de 635 m).
Pârtia Drumul Roşu
Pârtia Sulinar

Experții au la dispoziție trei variante dificile: Lupului cu o lungime de 2605 m și o diferență de nivel de 728 m, Kanzel cu o diferență de nivel de 109 m pe cei doar 297 m 😮 și Subteleferic de 2200 m și diferență de nivel 650 m.
Pârtia Lupului

Toate pârtiile sunt dotate cu echipamente pentru producerea zăpezii artificiale iar singura care are și instalație de nocturnă este pârtia Bradul - funcţionabilă în serile de vineri şi sâmbătă.
Dacă nu deții propriul echipament sportiv, există centre de închiriat unde găsesti toate elementele de care ai nevoie iar dacă dorești să înveți, găsești și numeroși instructori de schi și snowboard, pregătiți să te inițieze în tainele sportului preferat.
Şcoli şi monitori de schi

Instalaţii de cablu Poiana Braşov, program şi tarife

Accesul pe pârtiile din Poiana Braşov se face cu teleschiul, telegondola sau telecabina, din ele vei avea şi ocazia să admiri de la înălțime unele dintre cele mai frumoase peisaje montane din România. Există 7 instalații de transport pe cablu, care oferă acces la pârtii sau în diferite puncte de pe traseele pârtiilor: Telecabina Capra Neagră, Telegondola Postăvarul, Telecabina Kanzel, Telescaun Ruia, Telescaun Lupului, Teleschi Bradul și Teleschi Stadion - îţi recomandăm ca înainte de a porni spre pârtii să verifici care şi cum funcţionează: click aici pentru a vedea programul şi starea instalaţiilor de cablu.
Pentru acces sunt disponibile cartele cu puncte (valabile pe întreg domeniul schiabil) - poţi vedea aici variantele de ski-pass şi câte puncte costă fiecare urcare.

Transport public şi parcări în Poiana Braşov

Pentru a ajunge în Poiană există transport public pe care chiar îl recomandăm, mai ales când fluxul de turiști este ceva mai mare (weekenduri şi perioada vacanţelor). Te scutește de chinul (da, uneori este chiar foarte dificil) de a găsi un loc de parcare, chiar și cu plată.
Din Braşov, staţia Livada Poştei, cu linia de autobuz 20*  (din oră în oră, preţ bilet 6 lei)) ajungi până în parcarea mare din centrul staţiunii; de aici poţi lua autobuzul 60 (2,5 lei) dacă vrei să ajungi la staţia de plecare a Telecabinei Kanzel şi a Telegondolei Express Postăvarul (dacă nu ai echipament de schi şi îl închiriezi de la bază, poţi merge pe jos până acolo şi vei traversa toată staţiunea într-o plimbare agreabilă). Din parcarea mare până  la pârtia Bradul şi staţia-plecare a Telecabinei Capra Neagră sunt aprox. 650m, pe care va trebui să-i faci pe jos.
Din gară direct pe pârtie: în ianuarie 2022 a fost inaugurată linia autobuz 100 Express (în link sunt info despre orar, pe ambele sensuri) care face legătura directă între Gara CFR şi Poiana Braşov - staţia Teleondolă în timpul sezonul se schi. Preţ bilet 6 lei.
*Frecvenţa autobuzelor pe traseele ce deservesc Poiana Braşov poate fi mai mare în perioadele full-sezon iarnă şi în weekend-uri!

Dacă totuşi insişti 😀 şi vrei să urci cu maşina în Poiana Braşov, ai trei variante:
  • o laşi în parcarea mare din centrul Poienii (3 lei/h), de unde poţi lua autobuzul 60 (2,5 lei) până la Telegondolă/Telecabina Kanzel
  • mergi cu maşina până la parcările de la bazele pârtiilor (nu sunt foarte multe locuri de parcare), destul de scumpe, cu tarife între 3 şi 30 lei/oră!
  • mergi cu maşina până în parcarea multietajată din Poiana Mică, o laşi acolo (tarif parcare 2,5 lei/h) şi apoi cu autobuzul 60 ajungi în parcarea mare din centrul staţiunii sau direct la Telegondolă; linia 60 merge din oră în oră dar în perioadele aglomerate frecvenţa se îmbunătăţeşte până la 30 minute. Şoferul şi pasagerii maşinilor parcate aici nu plătesc bilet pe traseul 60 (recomandăm să faci o poză tichetului eliberat la barierele de intrare în parcare).
Parcarea etajată din Poiana Mică

Poiana Braşov

Află despre ce ne-am documentat şi ce alte recomandări avem în Poiana Braşov: ce să vezi, unde să dormi, unde să mănânci, activităţi, experienţe...
Staţiunea Poiana Braşov

Alte sugestii