Piatra Singuratică

Bălan (HR) / Munţi, Parcuri Naturale, Rezervaţii Naturale


Address

Piatra Singuratică, România

Despre

Muntele Hășmașul Mare lasă de multă vreme impresii profunde în amintirile celor care îl văd. Geo Bogza îl descria ca pe o operă simfonică ale cărei acorduri țâșnesc “unul din altul, tot mai sus, spre a culmina într-o torențială cunună de sunete” ori drept un ocean cu valuri zbuciumate de piatră, care “se adună, se întretaie și se întrec, trimițându-și clocotul tot mai sus, spre cerul uimit, sub care se împrăștie în spumoase jerbe de calcar”. Cât de frumos!!!
Cel mai vizitat loc al muntelui este stânca spectaculoasă a Pietrei Singuratice, care este alcătuită din roci sedimentare, precum șisturi cristaline, dolomită și dolomită calcaroasă. Prozaică descriere … Ne place mai mult cea a lui Geo Bogza – “stâncă greoaie, într-o singurătate acută, ivită parcă din vid și existând în vid ... halucinație a geologiei, bizară apariție a marilor înălțimi – pare crescută din gingia unei guri de balaur.”

Ca să ajungi la Piatra Singuratică sunt mai multe trasee, cel mai frecventat fiind cel marcat cu bandă albastră, cu plecare din oraşul Bălan, un fost oraș minier, unde s-au exploatat zăcăminte de cupru și pirită. La data documentării noastre, acest traseu nu era practicabil, fiind distrus de o furtună puternică, alternativa fiind traseul triunghi roşu ce pleacă din nordul oraşului - găseşti prezentarea traseului în aplicaţia noastră, caută în secţiunea Descoperă: Bălan-Piatra Singuratică; sau doar Piatra Singuratică şi alege dintre rezultatele afişate traseul.

Ultima actualizare:

  • 20-03-2021

Photo Gallery

Alte sugestii

Valea Siriniei

Cascade, Izvoare / Berzasca (CS) / Drumuri, şosele turistice / Munţi, Parcuri Naturale, Rezervaţii Naturale

Ciucarul Mare

Dubova (MH) / Munţi, Parcuri Naturale, Rezervaţii Naturale

Ciucarul Mic

Dubova (MH) / Eşelniţa (MH) / Munţi, Parcuri Naturale, Rezervaţii Naturale

Muntele Trescovăţ

Sviniţa (MH) / Munţi, Parcuri Naturale, Rezervaţii Naturale

Rezervația de Bujori Zau de Câmpie

Zau de Câmpie (MS) / Munţi, Parcuri Naturale, Rezervaţii Naturale