Să îți spunem povestea Șopron – Bistronomie, așa cum am „citit-o” noi...
În Târgu Ocna, oraș mic și fără pretenții, pe o stradă modestă, într-o clădire care nu promite multe... stă ascuns un bistro cum nu te-ai aștepta să găsești în așa loc... unde vei descoperi cu surprindere tehnici profesionale de gătit, plating, ingrediente de sezon, creativitate cât cuprinde, gusturi greu de uitat. Plus dedicare, pasiune, implicare, prietenie.
Un loc care ne-a surprins plăcut. Extrem de plăcut.
În spatele la toate astea stau chef Mihai Girel și Alexandra Davideanu. El cu arta culinară, ea cu ospitalitatea; și cu propunerea de a evada, cu ei, în povestea lor, în povestea Șopron. Ei au lăsat viața corporatistă de capitală și s-au lansat într-o aventură nouă, în locurile copilăriei lui Mihai.
Și așa s-a „născut” Șopron. Un loc mic, unde chef Mihai gătește proaspăt și corect iar Alexandra primește oaspeții și „ospătărește” cum poate ea mai bine (Mihai e profesionist în ale bucătăritului dar Alexandra e începătoare în ale ospitalității, însă e plină de bunăvoință și dorință de a face lucrurile bine).
Munca e multă, și se face uneori chiar și peste noapte dar satisfacția clienților șterge oboseala, iar ritmul nebun devine sentiment de mulțumire, pentru că muncești din pasiune.
„Curtea” Șopronului, într-o zi ploioasă de primăvară. Nimic spectaculos, încă...
Bucătărie românească modernă, cu arome românești dar nu numai. Târgu Ocna nu avea nicidecum experiență cu o asemenea bucătărie cum practică Mihai. I se spune „bistronomie”; adică mâncăruri și ingrediente „comune” dar gătite cu tehnici gastronomice, în cantități mai mici, în funcțe de ingredientele disponibile, de sezon, locale când e posibil. Adică poți găsi aici mujdei din „banala” leurdă, mărarul transformat în emulsie, piure - dar din morcovi.
Iar acum Târgu Ocna a ajuns să fie un pic mai bine cunoscut și datorită Șopronului, care nu se adresează doar localnicilor, ci a devenit un punct de atracție și pentru turiști.
...pentru că spectacolul e în farfurie: aici, o coastă de vită cum nu am mai găsit până acum. 👌
Localnicii se bucură de meniul zilei (la data documentării noastre doar cu livrare/ ridicare), care și el poartă semnătura creativității lui Mihai pe mâncărurile pe care, de altfel, le știm cu toții din copilărie sau din familie și e livrat, la un raport preț-calitate pe care noi mai rar l-am regăsit prin alte locuri. Iar turiștii... după ce au intrat prima oară... inevitabil revin. Pentru că nu ai cum să nu vrei să mai guști încă o dată o Coastă de vită românească (350/150g, 75 lei) maturată 30 de zile, gătită lent, servită cu cartofi Șopron cu telemea de capră, verdețuri și mujdei de usturoi (una din „vedetele” meniului) sau un Burger Șopron (200g carne/170g delicii/150g cartofi, 60 lei) cu carne de vită maturată 30 de zile, „românizat” cu slăninuță și cașcaval afumat, cu sos și castraveți murați de casă, serviți cu minunații cartofi prăjiți în untură de vită. (Scriu și salivez... 😋) Noi pe astea le-am încercat și (ne-)am promis că nu vom rata nicio ocazie de a reveni.
Un adevărat burger gourmet.
Dacă ești vegetarian(ă)/vegan(ă), e bine să știi că la Șopron vei găsi doar o gustărică, un Humus cu ardei copt (aprox. 400g, 45 lei) numai bun de întins pe pâine. În vizita noastră nu am reușit să-l gustăm, dar după ce l-am văzut, prezentat spectaculos cu sumac, za'tar și cu un moț de ardei roșu copt, asezonat cu ulei de măsline adevărat și servit cu lipie crocantă ... l-am pus primul pe listă pentru data viitoare! 😋
De pus în wish-list!
Ca să nu se plictisească sau să se blocheze, Mihai tot timpul mai pune o aromă, mai inovează ceva, vine cu idei de preparate noi, pe care le introduce treptat în meniu. Ceea ce face ca acesta să se schimbe destul de des; și după inspirație dar și după sezon și produsele disponibile. Ceea ce ni se pare îmbucurător. Cumpărăturile se fac dis de dimineață, la piața din Onești iar produsele sunt alese personal. Ce nu vine de la piață vine de la producători locali sau zonali (carne, brânzeturi, pește). Vita, de la o fermă din Adjud, peștele (când este „pe tablă”) dintr-o păstrăvărie de lângă Cașin. 👍
Ceva „simplu” @Chef Mihai Girel: o friptură de porc rumenă, cu spectaculoșii cartofi prăjiți în untură ai casei 😋
La primul pas pe care l-am făcut în Șopron am avut un sentiment de îndoială... Spațiul e mic, amenajat și dotat simplu, dar cu note personale; transmite clar ideea unui loc familiar, relaxat, prietenos și unde, am concluzionat, e vorba despre conținut și nu despre ambalaj... Are și un salonaș dedicat familiilor cu copii (cu un mic loc de joacă) și terasă. Maxim 50 de locuri în total. Iar clienții pe care i-am găsit noi acolo părea că se simt ca acasă. Nu e un loc pompos, ci unul relaxat, care nu impune pretenții și etichetă, ci unul unde să te surprindă mâncarea – lucru care la incursiunea noastră s-a produs din plin. În același spirit al originalității, am regăsit, „cartea meniu” expusă „la uscat” - o foaie prinsă cu cârlige, pe sârmă.
O idee excelentă: zonă dedicată familiilor cu copii.
Șopronul e deschis doar de la jumătatea lui decembrie 2024, dar are deja o comunitate creată în jurul lui. Pentru că e integral o afacere mică, de familie, inclusiv marketingul se face „in house”, prin intermediul social media sau al platformelor de mesagerie; acolo se anunță meniul zilei, noutățile, eventualele modificări ad-hoc în programul de funcționare. Sperăm să fie cât mai curând și aici ceva oferte exclusive dedicate celor care #StiuUndeMergem așa că nu ar strica să apeși butonașul Urmărește, dacă citești asta în aplicație. 😉
Apropo de program, restaurantul se deschide cu prânzul à-la-carte, începând cu ora 14 și se închide cel târziu la ora 22 vinerea și sâmbăta (chiar la 20 în restul zilelor).
Menu-uri scurte dar la înălțime, și la propriu și la figurat. 👍
Planurile de viitor erau multe și frumoase când i-am cunoscut pe Mihai și Alexandra și le ținem pumnii să le transforme în realitate. Îi ținem pumnii și băiatului lor cel mare, care urma să se alăture afacerii – responsabil cu partida de grătar cu jar.
Ultima actualizare:
Prima documentare 17/05/2025
Pe scurt:
Genul de loc care face o localitate oarecare să devină destinație, sau măcar un punct intermediar în călătoria ta prin zonă. Genul acela de locuri unde pasiunea se împletește cu priceperea, de unde sunt șanse foarte mari să pleci mulțumit pentru banii cheltuiți și după timpul petrecut acolo! 👍
Categorie:
Bistro
Restaurante
Recomandat pentru:
Evenimente, Petreceri | Familii cu copii | Grupuri mari | Ingrediente locale | Ocazii speciale, Aniversări
Acces persoane cu dizabilităţi | Mâncare la pachet/Take-out | Parcare pentru clienţi | Plata cu card de credit | Rezervare mese | Servire la masă | Terasă exterioară | Wi-Fi | Toaletă pentru clienţi