Judeţul CLUJ

Situat în nord-vestul Transilvaniei, în bazinul Someșului Mic, județul Cluj și peisajul său abundă în comori culturale și potențial turistic. Într-un cadru natural caracterizat de diversitate, Clujul te invită la drumeție pe dealurile din Podișul Someșan sau în sectoare din pitoreștii Apuseni.

La Muntele Mare, Apuseni 😍

Melanjul de contemporan și tradițional din municipiul Cluj Napoca, calcarele din Cheile Turzii, varza a la Cluj, monumente austro-ungare sau festivaluri... sunt toate elemente care definesc județul Cluj,  atmosfera lui caldă și prietenoasă.

Istoria regiunii e una de-a dreptul bogată, cu multe întâmplări marcante. La Aiton, săpăturile au adus la iveală inedite colecții de vestigii ale civilizației Turdaș, iar în epoca romană, pe aici trecea vestitul drum Potaissa-Napoca.
Participarea clujenilor, în 1438, la Răscoala de la Bobâlna intră în categoria evenimentelor notabile; atunci conducătorii răscoalei au fost executați la Turda, iar Clujul a fost asediat și i s-au retras privilegile de oraș. 
Dacă ești un entuziast al istoriei, cu siguranță știi că în anul 1601, lângă Câmpia Turzii, Mihai Viteazul a fost ucis de către armata generalului Basta, iar mormântul în care se află trupul său se poate vizita acum la doar câțiva kilometri de Turda. 
Cât despre caracterul slav al județului, acesta poate fi regăsit în multiple detalii, cum ar fi numele localităților Gilău sau Dezmir.

Donjonul Cetății Bologa

Economia județului e una dinamică, în principal datorită reședinței Cluj-Napoca. Numărul mare de studenți și de absolvenți care decid să rămână în oraș duce la creșterea continuă a populației. Salariile sunt mai mari, condițiile sunt mai bune. Totuși, prețurile de pe piața imobiliară sunt cu adevărat ridicate, iar asta a dus la migrația masivă către zonele extra-urbane, aducând Clujului titlul de județ cu cea mai mare comună din țară ca număr de locuitori - comuna Florești.

În funcție de nivelul la care apreciezi aventura, la Cluj îți găsești activitate. Sporturi de stâncă, speologie, caiac sau sporturi de iarna, există câte un colțișor potrivit pentru orice. Poate vrei să escaladezi cel mai înalt vârf, Vlădeasa… Poate vrei să îți amintești printr-o fotografie de Tarnița admirată de la înălțime… sau poate vrei să inspiri aer nobiliar la Bonțida!

Fii curios și ai curajul să fii purtat printre povești cu principi și reședințe aristocrate, emblematice muzee etnografice și bisericuțe de lemn. Ritmul e lent la Cluj, iar asta e bine, căci e un județ de descoperit pe îndelete, treptat, cu ”secrete” și comori bine păstrate.

✍️ contributor Unde Mergem®, Ștefana Negrea 

Alte sugestii

Judeţul CONSTANȚA
Județul BIHOR
Judeţul CARAŞ-SEVERIN
TULCEA
MUREŞ