La Iaz @ Zaga Zaga

La Iaz @ Zaga Zaga

Restaurante / Doaga (VN)


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Vrancea, comuna Garoafa, sat Doaga, DN24, 627143

Telefon

Despre

„La Iaz” este un concept de restaurant care noi ne bucurăm că a început să fie din ce în ce mai popular în România – restaurante amplasate în afara zonelor urbane, uneori în mijlocul naturii, cu meniuri deosebite și servicii de calitate, pentru care merită să te deplasezi.
Iar „La Iaz”, parte din complexul turistic Zaga Zaga, este un argument bun pentru o “excursie” în zonă. Deși destul de departe de oraș (doar 12 km de Tecuci dar cam 25km de Focșani și 90 de km de Galați), poți face o ieșire de o zi, care să includă piscină, stat la soare, natură și o masă bună.

„La Iaz”, la ceas de seară.

Așezat pe malul lacului, alături de piscină, într-o atmosferă plăcută, de vacanță, iluminat plăcut seara, cu pereți vitrați, culori deschise și un mic iaz artificial în mijloc, restaurantul are un meniu cu specific pescăresc, dar și suficiente propuneri „clasice”, de meniu românesc și internațional.
Abordarea noastră obișnuită (de clienți, dar și de „documentariști”) la restaurante este să încercăm, măcar la prima vizită, specialitatea casei, sau, în lipsa ei, felurile specifice restaurantului ori locului.  
Cam la fel am făcut și „La Iaz” - am mâncat aproape exclusiv pește; mai ales că oamenii au propria fermă de sturion și păstrăv – deci materie primă de calitate controlată, proaspătă și sustenabilă. Și fac de toate – de la aperitive la ciorbă, feluri principale și chiar mici din pește(!).

Spații vidrate ample, care se pot deschide complet în sezonul cald.

Cea mai bună variantă de a gusta aperitivele pe bază de pește ni s-au părut platourile „cu de toate” (de fapt cu “din multe”, după gust și curiozitate). Sunt recomandate pentru două persoane, dar la masa noastră de trei Platoul Dichisul Boierului aproape că ne-a făcut să renunțăm la a mai comanda feluri principale... (dar am renunțat să renunțăm... 😉). Cu multe specialități și delicatese cum nu mai gustaserăm înainte, dar și preparate clasice, toate bine pregătite și „dichisite” - batog de sturion afumat și jumări (!) de sturion (niște „treburi” foarte interesante), pastramă și zacuscă de păstrăv (ambele ceva deosebit), icre de crap și păstrăv, ceapă, măsline și salată verde... ești chiar ca un boier, așa... (inclusiv când plătești – 160 lei platoul și 14 lei două porții de pâine; totuși, cum spuneam, cantitatea de mâncare este apreciabilă iar calitatea excelentă).

Un platou... dichisit și o pâine de-a dreptul delicioasă 😋

O combinație foarte inspirată și interesantă ni s-a părut Păstrăvul somonat în stil mediteranean – file de păstrăv, măsline, roșii și Feta; plus o tușă inedită – lămâia coaptă împreună cu restul ingredientelor, care capătă un gust mai intens și completează foarte bine farfuria. Un mix foarte plăcut de arome și texturi. Pentru cine vrea să știe: păstrăvul somonat nu e rezultatul unor modificări genetice, ci este păstrăvul obișnuit, care după ce ajunge la cam 300 g, primește o alimentație specială (pe bază de făină de raci și creveți), de unde și culoarea roz-somon, dar și gustul și textura deosebite.
Dacă vrei să rămâi mai pe „clasic”, poți încerca Păstrăvul întreg, la plită, cu mămăligă și mujdei. Bun, făcut corect dar... clasic.

Păstrăv în stil mediteranean.

O experiență gustativă mult mai specială este Cotletul de sturion. Deși gătit și servit în aceeași manieră și combinație (respectiv mămăligă și mujdei), carnea fină și fermă a sturionului are o savoare aparte (poate fi încercat și de cei cărora nu le place neapărat peștele, căci mirosul și gustul specifice nu sunt la fel de intense).
Dacă la toate cele povestite mai sus mai pui și o sticlă de vin bun, nota de plată se va duce un pic peste 500 de lei. Evident, nu este genul de masă de zi cu zi, deci... un răsfăț mic din când în când merită...

Sturionul este „vedeta” meniului 😋

Mâncare cel mai bine făcută din sturion, Storceagul este și el prezent în meniul de „La Iaz” (49 lei, 350ml, servit cu mujdei). Mâncare pestriță – și ucraineană și românească, și pescărească și continentală – ciorba asta albă nu e chiar ceva obișnuit și pe gustul oricui. La fel ca o mulțime de alte rețete „cosmopolite”, câte bucătării, atâtea variante, așa că... dacă ai mâncat așa ceva în Deltă, e posibil să nu o găsești „corespunzătoare” pe cea de aici, mai ușoară și mai subțire (cea pe care am găsit-o noi la Sulina semăna cu o ciorbă de burtă, nu neapărat mai bună).

Storceag CU sturion.

Pentru o farfurie sănătoasă, spre „de dietă”, Fileul de păstrăv la plită (180g, 49 lei), cu legume aidoma (250g, 18 lei), asezonate cu un pic de ulei de măsline și oțet balsamic, ambele de bună calitate, prezente în olivierele de pe mese, fac un prânz excelent.

Păstrăv cu legume, la plită.

Prietenos și versatil, sturionul primește lângă el mai pe oricine. A fost foarte bun deci și Sturionul meuniere (400g, 98 lei), pe pat de cartofi, cu măsline și roșii coapte – gusturi simple, fără multe artificii culinare, într-o prezentare frumoasă.
Și foarte bine a mers și sub formă de saramură.

Sturion meuniere 😋

Dacă vrei totuși să ieși un pic din declinarea pastrăv-sturion-plită-saramură, poți alege și alte feluri; sunt câteva pentru care ai putea opta, pe bază de pui, porc sau vită.
Noi nu ne-am abătut prea mult și am mai încercat Salata Caesar cu păstrăv (54 lei, 450g), o reinterpretare foarte originală a clasicului mexicano-italian, cu păstrăv somonat afumat în loc de pui, care s-a potrivit surprinzător de bine cu baconul crocant, roșiile proaspete și parmezanul.
Tot în zona „acvatică” ne-am menținut și cu Spaghetti cu fructe de mare (66 lei, 300g) – delicioase, fresh, cu roșii proaspete și fructe de mare întregi – midii în cochilie, creveți cu carapace – mari, de calitate.

Salată Caesar, reinterpretată excelent. 👌

Pentru toate există și o listă cuprinzătoare de vinuri; ni s-a părut că tot ce am mâncat „La Iaz” a mers cel mai bine cu vin. Însă, și dacă preferi altceva, barul are o ofertă cuprinzătoare.

Bere rece și proaspătă, a mers de minune cu micul aperitiv din partea casei, la prânz 😍

Programul restaurantului este unul... dinamic, așa că, cel mai bine este să suni înainte dacă vrei să mergi (sau să verifici pe website-ul lor, sunt anunțate din timp eventualele modificări în program). În mod obișnuit, de luni până joi, sâmbătă și duminică, orele de funcționare sunt 13-22 iar prin excepție, vineri 19-23; ultima comandă cu o oră înainte de finalul programului. În mod obișnuit,  metoda de servire este a la carte iar prin excepție, sâmbăta prânzul este în regim bufet și costă 150 lei de persoană, fără băuturi. În plus, se organizează frecvent diverse tipuri de evenimente, așa că, după cum spuneam, cel mai bine ar fi să suni, ca să nu bați drumul degeaba; dacă vrei să rezervi o masă, o poți face doar prin prin email, la adresa din această pagină... Poftă bună! 🤩

Ultima actualizare:

  • 05/04/2023 (documentat la 14/07/23)

Pe scurt:

  • Restaurant cu specific pescăresc unde vedetă este sturionul din producție proprie, foarte bine crescut și foarte bine preparat în multe feluri. 👌

Categorie:

  • Restaurante

Recomandat pentru:

  • Evenimente, Petreceri | Familii cu copii | Grupuri mari | Ingrediente locale | Întâlniri de afaceri | Întâlniri romantice | Ocazii speciale, Aniversări | Program live (în sezon)

Tip de masă:

  • Cină
  • Prânz

Bucătărie:

  • Grătar
  • Healthy Food
  • Internațională
  • Românească

Ce poţi mânca aici:

  • Burger | Carbonara | Cartofi prăjiţi | Ciolan | Ciorbe | Coaste | Fish&Chips | Fructe de mare | Îngheţată | Mici | Oaie/Miel/Berbec | Paste | Peşte de apă dulce | Peşte de apă sărată | Pizza | Plăcinte | Porc | Prăjituri, torturi | Preparate cu mămăligă | Pui | Salate | Vită

Facilităţi:

  • Bar | Bufet (sâmbăta la prânz) | Acces persoane cu dizabilităţi | Mâncare la pachet/Take-out | Parcare pentru clienţi | Plata cu card de credit | Rezervare mese (doar pe email) | Servire la masă | Terasă exterioară | Wi-Fi

Alte sugestii

Restaurant Páva Kert

Odorheiu Secuiesc (HR) / Restaurante

Pizza 21

Odorheiu Secuiesc (HR) / Restaurante

Răsărit de Soare Mamaia

Mamaia (CT) / Restaurante

RozMarine – tapas și vin

Bistro / Constanța (CT) / Restaurante

Elemózsia Bistro

Odorheiu Secuiesc (HR) / Restaurante