Râşnov

Address

Râșnov 505400, România

Râșnov sau Rosenau sau Rozsnyó - în perioada medievală în zonă creşteau numeroase tufe de flori de lemn câinesc/măceșe (rosa canina), care au dat numele săsesc al localității, apărând în unele documente cu denumirea Villa Rosarum, adică Orașul Trandafirilor iar traducerea aproximativă din germană fiind Valea cu trandafiri.
Atestat documentar încă de prin anul 150, orașul Râșnov este așezat strategic în renumita Țară a Bârsei, la 15 km de Brașov. După ce în 1427 împăratul Sigismund de Luxemburg i-a acordat dreptul de a ține târguri, așezarea a dobândit o mare importanță comercială, devenind, ca mărime, al doilea târg din Țara Bârsei. Localizat pe drumul ce leagă Țara Bârsei de Pasul Bran, Râșnovul se afla și pe drumul pe unde năvăleau cetele turce și tătare, iar localnicii au hotărât prin sec. XIV să construiască un burg ţărănesc (Cetatea Râşnovului) unde să se refugieze împreună cu avuţiile lor în caz de atac.

Așezat într-un cadru geografic favorabil, la 676 m altitudine medie, la poalele masivului Postăvaru și în apropiere de Munții Bucegi și Piatra Craiului, Râșnovul a beneficiat de o importantă oportunitate economică – turismul. Tot datorită așezării geografice în zonă muntoasă, are tradiție și în domeniul schiului, clubul sportiv local furnizând constant componenți pentru loturile de schi; aici sunt amenajate și trambuline pentru sărituri cu schiuri, pe care se desfășoară etape importante ale campionatelor de profil, unele chiar mondiale.
Zona montană superbă face din Râșnov un loc de unde se poate pleca în drumeții, cum ar fi pe Cheile Râșnoavei (o destinaţie importantă şi pentru escaladă) sau spre Poiana Braşov.

Principalul monument al orașului este Cetatea Râșnov dar localitatea mai atrage și cu alte obiective – Peștera Valea Cetații, Biserica Evanghelică, Biserica veche românească Sf. Nicolae sau evenimente și manifestări culturale ori sportive – Zilele Râșnovului, Off Road, Festivalul de film istoric, Rockstadt Extreme Fest.

Aflat în trecere prin zonă, fă un popas zăbavă la Râşnov şi plimbă-te în zona istorică, admiră casele săseşti unele vechi de sute de ani, respiră aerul curat înmiresmat vara de miile de tei ce-i străjuies străduţele fermecătoare! Sau petrece un city-break în Râşnov, cu siguranţă vei găsi în aplicaţia noastră recomandări de locuri şi atracţii aici şi în împrejurimi care să te umple cu amintiri plăcute! 😍

La Râşnov poţi ajunge cu maşina, cu trenul sau cu autobuzul: din Braşov - liniile metropolitane 130 şi 131 cu plecare de la Stadionul Municipal.
Unde dormi în zona Râşnov Unde mănânci bine în zona Râşnov

De făcut în Râşnov

Tururi, drumeţii, obiective turistice ... află tot ce trebuie să experimentezi şi să vezi atunci când eşti în Râşnov!
Trasee de drumeţie Activităţi şi Experienţe în zona Râşnov De văzut în Râşnov

Alte sugestii

Satul Măgura - Moieciu
Codlea
Hărman
Cristian
Viscri